Blogi

Tervetuloa Nordbank.fi:n blogiin – sinun oppaasi talouden maailmaan. Täällä jaamme ajankohtaista tietoa, oivaltavia vinkkejä ja asiantuntijoiden neuvoja, jotka auttavat sinua navigoimaan taloutesi hallinnassa. Olipa kyseessä sijoittaminen, säästäminen, budjetointi tai talouden suunnittelu, blogimme tarjoaa sinulle arvokkaita työkaluja ja inspiraatiota. Tutustu uusimpiin artikkeleihimme ja löydä vastaukset kysymyksiisi!

Kannattaako lainaa ottaa?

Lainan ottaminen voi olla järkevä päätös, kun se auttaa saavuttamaan tavoitteita, kuten asunnon tai koulutuksen hankkiminen, jotka parantavat elämänlaatua pitkällä aikavälillä. On kuitenkin tärkeää arvioida omaa taloudellista tilannetta realistisesti ja varmistaa, että lainan takaisinmaksu on mahdollista myös yllättävissä taloudellisissa tilanteissa. Lainaa ei pidä ottaa hätiköiden, ja eri lainavaihtoehtoja tulisi aina vertailla huolellisesti. Lainan ottamisessa keskeistä on ymmärtää lainaehdot täysin ja varautua mahdollisiin riskeihin, kuten korkojen vaihteluihin ja maksukyvyn muutoksiin.

Lue lisää »

Positiivinen luottotietorekisteri

Positiivinen luottotietorekisteri kerää ja ylläpitää kattavaa tietoa yksityishenkilöiden luotoista. Rekisterin ensisijainen tarkoitus on puuttua kasvavaan ongelmaan, kotitalouksien ylivelkaantumiseen, joka on vaikuttanut moniin suomalaisiin talouksiin. Vähentämällä velkaantumista rekisteri suojaa yksilöitä ja perheitä taloudelliselta epävarmuudelta ja mahdollistaa turvallisemman taloudellisen ympäristön. Lisäksi rekisteri parantaa luotonantajien kykyä arvioida luotonhakijoiden luottokelpoisuutta tarkemmin. Tämä saavutetaan tarjoamalla luotonantajille pääsy ajantasaiseen ja kattavaan tietoon hakijoiden taloudellisesta tilanteesta, mikä mahdollistaa perusteellisemmat ja oikeudenmukaisemmat luottopäätökset. Tämän seurauksena lainanhakijat voivat hyötyä reilummista lainaehdoista ja paremmasta mahdollisuudesta hallita omaa talouttaan.

Lue lisää »

Yrittäjyys verkossa – Haastattelussa uusi yrittäjä

Verkkoyrittäjyys tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta samalla yrittäjän on hallittava monet haasteet ja rahoitusvaihtoehdot. Esimerkiksi HauskatPaidat.com-verkkokaupan perustaja ja yrittäjä kertoo, kuinka yrityksen alkuun oli tunnistettava markkinoiden aukko humoristisille printtipaidoille Suomessa. Yrittäjä korostaa, että onnistunut markkinointi on ollut avainasemassa yrityksen menestyksessä. Erityisesti sosiaalisen median kanavien, kuten Instagramin ja Facebookin, tehokas hyödyntäminen on ollut keskeistä. Yrittäjä on myös kiinnittänyt huomiota erinomaiseen asiakaspalveluun, joka on varmistanut sujuvan tilausprosessin ja tehnyt jokaisesta asiakaspalautteesta mahdollisuuden parantaa toimintaa.

Lue lisää »

Lainan korko – Tiedätkö lainasi korkokulut?

Lainan korko on keskeinen tekijä, joka määrittää lainan kustannukset lainanottajalle. Se on prosenttiosuus lainasummasta, jonka lainanottaja maksaa lainanantajalle lainan käytöstä. Korko voi olla kiinteä, pysyen muuttumattomana koko laina-ajan, tai vaihtuva, muuttuen markkinakorkojen mukaisesti. Lainan korkoon vaikuttavat moninaiset tekijät, kuten lainanottajan luottokelpoisuus, markkinakorkojen tasot, lainan määrä ja laina-aika sekä talouden yleiset suhdanteet. Lainan korko on tärkeä vertailukriteeri lainoja valittaessa, ja todellinen vuosikorko tarjoaa työkalun lainan kokonaiskustannusten arviointiin. Lainanottajien on suositeltavaa ymmärtää lainan koron määrittely ja vaikuttavat tekijät, jotta he voivat tehdä tietoisia valintoja lainatuotteiden joukosta ja hallita taloudellista tilannettaan tehokkaasti.

Lue lisää »

Veroilmoitus – nämä sinun on hyvä tietää

Veroilmoitus on vuosittain verottajalle annettava ilmoitus, joka sisältää tiedot henkilön, yhteisön tai yrityksen tuloista ja omaisuudesta. Sen perusteella määräytyvät maksettavat verot eri taholle, kuten valtiolle, kunnalle ja kirkolle. Veroilmoitus tulee kaikille verovelvollisille, mukaan lukien yksityishenkilöt, yhteisöt ja yritykset. Verovelvollisuus koskee kaikkia, jotka ovat saaneet tuloja tai omistavat omaisuutta verovuoden aikana. Veroilmoituksessa voi ilmoittaa useita verovähennyksiä, kuten kotitalousvähennyksen, matkakuluvähennyksen, tulonhankkimisvähennyksen ja korkovähennykset tulonhankkimislainoista.

Lue lisää »

ETF sijoittaminen

Nordbankin blogi tarjoaa perusteellisen johdatuksen ETF-sijoittamiseen, valottaen pörssinoteerattujen rahastojen tarjoamia mahdollisuuksia sijoittajille. Artikkeli selventää, miten ETF:t toimivat, niiden historiallisen kehityksen, sekä niiden tarjoamat taloudelliset edut, kuten alhaiset hallinnointikulut ja laajan hajautuksen mahdollisuuden. Lisäksi käsitellään ETF-sijoittamisen turvallisuutta ja säädöksiä, jotka suojaavat sijoittajan varoja. Nordbankin asiantuntijat jakavat myös vinkkejä, kuinka valita oikeat ETF:t sijoitusportfoliosi tueksi, tarjoten näin arvokasta tietoa niin uusille kuin kokeneillekin markkinatoimijoille.

Lue lisää »

Lapsilisien korotukset 2024

Vuoden 2024 aikana lapsilisät kokevat korotuksia, jotka hyödyttävät erityisesti monilapsisia perheitä ja yksinhuoltajia. Eduskunnan hyväksymien muutosten myötä, lapsilisän määrä kasvaa neljännestä lapsesta alkaen 10 eurolla per lapsi kuukaudessa, ja yksinhuoltajakorotus nousee 73,30 euroon. Lisäksi, alle 3-vuotiaiden lasten lapsilisää korotetaan 26 eurolla. Nämä muutokset toteutetaan kahdessa vaiheessa, 1. tammikuuta ja 1. huhtikuuta 2024, ja ne koskevat automaattisesti kaikkia Kela-korvauksia saavia, alleviivaten julkisen tuen merkitystä perheiden taloudellisessa tukemisessa.

Lue lisää »

Veronpalautusten maksupäivät 2024

Veronpalautusten maksupäivät vuonna 2024 vaihtelevat sen mukaan, milloin verotuksesi päättyy. Verohallinto maksaa palautukset useina eri päivinä vuoden aikana, jotta verotuksen käsittelyajat huomioiden kaikki saavat palautuksensa ajallaan. Tarkka maksupäivä ilmoitetaan henkilökohtaisessa verotuspäätöksessä, jonka löydät Omaverosta. Veronpalautusten maksuaikataulu on suunniteltu siten, että suurin osa palautuksista maksetaan kesä- ja loppuvuoden aikana.

Lue lisää »

Lapsilisän maksupäivät 2024

Lapsilisä maksetaan Suomessa kuukausittain jokaisen alle 17-vuotiaan lapsen huoltajalle. Lapsilisän maksupäivät on ajoitettu kuukauden 26. päivälle, mutta jos tämä päivä osuu viikonlopulle tai pyhäpäivälle, maksu suoritetaan edeltävänä arkipäivänä. Lapsilisän suuruus riippuu perheessä elävien lasten määrästä, ja se on verotonta tuloa. Maksu loppuu lapsen täyttäessä 17 vuotta tai jos lapsi muuttaa ulkomaille pysyvästi.

Lue lisää »

Lainan kilpailutus – Näin lainanvälityspalvelut toimivat

Lainan kilpailutus voi säästää merkittävästi rahaa ja löytää parhaat mahdolliset lainaehdot. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten lainanvälityspalvelut toimivat ja miten ne voivat auttaa sinua kilpailuttamaan lainasi tehokkaasti. Käymme läpi, miten nämä palvelut vertailevat eri lainatarjouksia puolestasi, mitä hyötyjä lainan kilpailuttamisesta on ja mitä seikkoja lainatarjouksia vertaillessa kannattaa erityisesti huomioida. Artikkelissa annetaan myös vinkkejä, miten voit valmistautua lainan kilpailutukseen ja mitä tietoja sinun tulee toimittaa, jotta saat parhaan mahdollisen tarjouksen.

Lue lisää »

Autolainan ABC – Näin rahoitat unelmiesi auton

Harkitsetko auton hankintaa mutta mietit, miten rahoittaa se? Nordbankin kattavassa oppaassa käydään läpi kaikki olennaiset tiedot autolainasta – alkaen taloudellisen tilanteen arvioinnista eri lainavaihtoehtoihin ja vakuutuksiin. Oppaassa annetaan vinkkejä kuinka valita sopiva laina-aika, ymmärtää lainan korko ja muut kulut, sekä merkitys käsirahan maksamisesta. Lisäksi käsitellään autolainan kilpailuttamista ja mitä tehdä, jos taloudellinen tilanne yllättäen muuttuu. Nordbank auttaa sinua löytämään parhaan rahoitusratkaisun unelmiesi auton hankintaan, turvallisesti ja taloudellisesti järkevästi.

Lue lisää »

Myy freelance palveluita

Fiverr tarjoaa ainutlaatuisen pääsyn maailmanlaajuiseen digitaalisten palveluiden markkinapaikkaan, jossa freelancereita ja asiakkaita yhdistyy yli 160 maasta. Tämä opas syventyy Fiverrin toimintamalliin, paljastaen miten se tukee sekä työntekijöiden että ostajien tarpeita turvallisten maksujärjestelmien ja monipuolisten palveluiden kautta. Tutustu yksityiskohtaisiin vinkkeihin, jotka auttavat valitsemaan oikeat palveluntarjoajat projektisi tarpeisiin, ymmärtämään Fiverrin kasvun dynamiikkaa ja hyödyntämään alustan tarjoamia mahdollisuuksia. Saat kattavan käsityksen siitä, miten navigoida Fiverrissä tehokkaasti, löytää laadukkaita freelancer-palveluita edullisesti ja rakentaa pitkäaikaisia yhteistyösuhteita luotettavien ammattilaisten kanssa.

Lue lisää »

Affiliate markkinointi

Menestyksekäs affiliate-markkinointi edellyttää enemmän kuin vain tuotteiden ja palveluiden mainostamista; se vaatii huolellista suunnittelua, kohdeyleisön ymmärtämistä ja jatkuvaa sitoutumista. Tässä oppaassa esitellyt kymmenen vinkkiä tarjoavat kattavan näkemyksen siitä, miten voit rakentaa ja kasvattaa uraasi affiliate-markkinoijana. Alkaen markkinoiden tutkimisesta ja kannattavien tuotteiden valinnasta aina ammattimaisen verkkosivuston kehittämiseen, hakukoneoptimointiin ja yleisön sitouttamiseen, nämä ohjeet auttavat sinua luomaan vahvan perustan affiliate-markkinoinnille. Lisäksi, kun hyödynnät sosiaalisen median voimaa, pidät yhteyttä yleisöösi ja analysoit markkinointistrategiasi tuloksia, voit optimoida toimintasi ja maksimoida tuloksesi.

Lue lisää »

Sähkön kilpailutus on tehokas keino säästää

Sähkön kilpailuttaminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää kotitalouden tai yrityksen energiakuluja. Tämän prosessin avulla voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia, löytää markkinoiden edullisimmat hinnat ja valita juuri sinun tarpeisiisi sopivimman vaihtoehdon. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi säännöllisesti varmistat, että et maksa sähköstäsi liikaa ja pysyt ajan tasalla energiamarkkinoiden muutoksista. Hyödynnä vertailutyökaluja, arvioi sopimusehdot huolellisesti ja tee taloudellisesti järkevä päätös, joka voi tuoda merkittäviä säästöjä vuoden mittaan.

Lue lisää »

Kannattaako yhdistelylaina?

Yhdistelylaina voi tarjota ratkaisun taloudelliseen tilanteeseesi yhdistämällä useat pienemmät velat yhdeksi lainaksi, mikä mahdollistaa kustannussäästöt ja talouden hallinnan yksinkertaistamisen. Ennen päätöksen tekemistä on tärkeää arvioida lainan pitkän aikavälin vaikutukset ja varmistaa, ettei se johda uuteen velkaantumiseen. Harkitse kaikkia vaihtoehtojasi ja keskustele asiantuntijan kanssa, jotta voit tehdä harkitun päätöksen. Oikein käytettynä yhdistelylaina voi olla arvokas työkalu kohti taloudellista vakautta.

Lue lisää »

Mitä tehdä, jos ei enää selviydy maksuista?

Kohtaamasi taloudelliset vaikeudet eivät ole loppu, vaan tilaisuus kääntää kurssi. Arvioimalla taloutesi, budjetoimalla tarkasti ja neuvottelemalla velkojiesi kanssa, voit löytää tien ulos maksuvaikeuksista. Lisätulojen hankkiminen ja ammattimaisen neuvonnan hyödyntäminen ovat tärkeitä askeleita kohti taloudellista vakautta. Muista, että apua on saatavilla ja että jokainen askel, jonka otat kohti taloudellisen tilanteesi parantamista, vie sinut lähemmäs valoisampaa tulevaisuutta.

Lue lisää »

Korkoa korolle ilmiö

Hyödynnä korkoa korolle -ilmiötä ja kasvata varallisuuttasi pitkällä aikavälillä. Tämä voimakas taloudellinen periaate tarjoaa mahdollisuuden merkittävään varallisuuden kasvuun aloittamalla sijoittamisen aikaisin, sijoittamalla säännöllisesti ja uudelleensijoittamalla tuotot. NordBank.fi tarjoaa tarvittavat vinkit ja asiantuntemuksen, jotka tukevat sinua sijoitusmatkallasi kohti taloudellista menestystä. Aloita tänään ja anna ajan sekä korkoa korolle -ilmiön tehdä sijoituksillesi ihmeitä.

Lue lisää »

Miten säästää rahaa?

Aloita säästäminen jo tänään NordBank.fi:n avulla! Opi ymmärtämään kulutustottumuksiasi, tunnista säästömahdollisuudet ja tee pieniä, mutta merkittäviä muutoksia taloudelliseen käyttäytymiseesi. Muista, säästäminen on pitkäjänteistä työtä kohti taloudellista vakautta ja tavoitteitasi. NordBank.fi tarjoaa sinulle kaikki tarvittavat työkalut ja vinkit talouden hallintaan, auttaen sinua tekemään fiksuja taloudellisia päätöksiä. Käytä hyväksesi digitaalisia säästölipasratkaisuja, aseta realistiset säästötavoitteet ja aloita matkasi kohti taloudellista menestystä meidän kanssamme.

Lue lisää »

Indeksirahastot – Mitä ne ovat?

Indeksirahastot tarjoavat sijoittajille yksinkertaisen ja kustannustehokkaan tavan sijoittaa osakemarkkinoille. Ne mahdollistavat laajan hajautuksen yhdellä sijoituksella, vähentäen riskiä ja tehostaen sijoitussalkkusi hallintaa. NordBank.fi auttaa sinua tutustumaan indeksirahastoihin, niiden hyötyihin ja sijoittamisen aloittamiseen. Oli sijoitustavoitteesi mikä tahansa, indeksirahastot voivat olla arvokas osa sijoitusstrategiaasi. Tutki, vertaile ja tee fiksumpia päätöksiä. Aloita matkasi kohti taloudellista menestystä indeksirahastojen parissa jo tänään.

Lue lisää »

Lainojen yhdistäminen – Ota nämä 10 asiaa huomioon, kun haet yhdistelylainaa

Kun harkitset useiden lainojen yhdistämistä yhdeksi, Nordbank.fi neuvoo kiinnittämään huomiota kymmeneen keskeiseen tekijään, jotta voit tehdä paremman päätöksen. Arvioi maksukykysi realistisesti, tutki lainan todellista vuosikorkoa ja harkitse laina-ajan pituutta. Pohdi tarkoin, mitkä lainat yhdistät, ja vertaile eri lainatarjouksia huolellisesti. Ole tietoinen vakuuksien merkityksestä, tutki lainaehtoja tarkasti, käytä hyväksesi lainalaskureita, selvitä mahdollisuutesi takuu- ja avustuslainoihin, ja arvioi, onko yhdistelylaina todella paras ratkaisu taloudelliseen tilanteeseesi. Nordbank.fi tarjoaa työkalut ja tiedon, jotka auttavat sinua lainojen yhdistämisessä.

Lue lisää »

Budjetin laatiminen

Hallitse talouttasi tehokkaasti budjetoinnin avulla. Se ei ole vain rahojen laskemista, vaan elämäsi suunnittelua ja arvojesi heijastusta. Budjetointi tarjoaa mielenrauhaa ja taloudellista varmuutta, auttaen sinua keskittymään siihen, mikä on sinulle tärkeää. Aloita selvittämällä kuukausittaiset tulot ja menot, suunnittele säästöt ja seuraa kulutusta. Käytä hyväksesi erilaisia budjetointivälineitä, kuten Excel-taulukoita tai digitaalisia sovelluksia, jotka helpottavat taloutesi hallintaa. Budjetointi on avain taloudelliseen vapautta ja Nordbank.fi tukee sinua matkallasi kohti hallitumpaa taloudenpitoa.

Lue lisää »

Säästöä aurinkopaneeleilla

Aurinkoenergia tarjoaa taloudellisia säästöjä ja ympäristöhyötyjä, tehden siitä houkuttelevan vaihtoehdon nykyaikaisille kotitalouksille ja yrityksille. Nordbank.fi valottaa, kuinka aurinkopaneelijärjestelmä voi vähentää riippuvuuttasi perinteisestä energiasta, pienentää sähkölaskujasi ja lisätä kiinteistösi arvoa. Alkukustannuksista huolimatta aurinkoenergian pitkän aikavälin säästöt ja mahdolliset verohelpotukset tekevät siitä kannattavan investoinnin. Lisäksi aurinkopaneelit tukevat kestävää kehitystä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä. Tutustu aurinkoenergian mahdollisuuksiin ja ota askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta Nordbank.fi:n avulla.

Lue lisää »

Sijoitussuunnitelma

Menestyksekäs sijoittaminen alkaa hyvin suunnitellusta sijoitussuunnitelmasta. Tämä lyhyt opas antaa sinulle välttämättömät työkalut tavoitteidesi määrittelyyn, riskinsietokykysi ymmärtämiseen ja sopivien sijoituskohteiden valintaan. Sijoitussuunnitelman merkitys ei rajoitu vain strategian luomiseen; se on myös perusta pysyä kurssissa kohti taloudellisia päämääriäsi, tarjoten suojaa markkinoiden vaihteluilta. Muista, että sijoitussuunnitelma on dynaaminen asiakirja, joka kasvaa ja muuttuu elämäsi mukana. Nordbank.fi tukee sijoitusmatkaasi tarjoamalla kattavia resursseja ja asiantuntija-apua, jotta voit saavuttaa sijoitustavoitteesi harkitusti ja menestyksekkäästi.

Lue lisää »

10 neuvoa aloittelevalle sijoittajalle

Aloittaminen sijoittajana voi tuntua ylivoimaiselta, mutta oikeanlaisella tiedolla ja strategialla kuka tahansa voi navigoida sijoitusmaailmassa menestyksekkäästi. Nordbankin kokoamassa oppaassa annetaan kymmenen kattavaa neuvoa aloitteleville sijoittajille, jotka kattavat kaiken sijoitussuunnitelman laatimisesta hajauttamiseen ja sijoituskulujen ymmärtämiseen. Oppaassa korostetaan kuukausisäästämisen merkitystä, korkoa korolle -ilmiön hyödyntämistä, sijoituskohteiden huolellista valintaa ja tutkimista sekä sijoitusbudjetin tärkeyttä. Näiden neuvojen avulla aloittelevat sijoittajat voivat rakentaa vahvan perustan sijoitustoiminnalleen, oppia ymmärtämään eri sijoitusvaihtoehtojen riskit ja mahdollisuudet sekä navigoida sijoitusmarkkinoilla itsevarmasti ja tietoisesti.

Lue lisää »

Vinkkejä taloudelliseen elämäntapaan

Nordbank esittelee tehokkaita tapoja pienentää arjen menoja energiankulutuksesta vaatetukseen. Säästä sähkölaskussa sammuttamalla laitteet, kilpailuttamalla sähkösopimus ja pitämällä jääkaapissa oikea lämpötila. Vähennä asumiskuluja huolehtimalla ikkunoiden ja ovien tiivisteistä ja optimoimalla vedenkulutus. Liikenteessä suosi julkista liikennettä ja joustavaa ajotyyliä. Ruokamenoissa säästät suunnittelemalla ostokset ja hyödyntämällä ruokahävikkiä. Vaatteissa panosta laatuun ja kestävyyteen, korjaa itse ja vältä turhia heräteostoksia. Nordbankin vinkit auttavat elämään taloudellisemmin ja ympäristötietoisemmin.

Lue lisää »

Mistä apua rahahuoliin?

Rahahuolien kohtaaminen voi olla pelottavaa, mutta onneksi on olemassa useita resursseja ja strategioita, jotka voivat auttaa. Taloudellinen neuvonta ja ohjaus ovat ensimmäisiä askelia kohti tilanteen hallintaa. Organisaatiot kuten Takuusäätiö tarjoavat maksutonta apua, mukaan lukien velka- ja budjettineuvontaa. Lisäksi internet on arvokas lähde oppaille ja resursseille, jotka keskittyvät rahankäytön parantamiseen. Nordbank.fi esimerkiksi tarjoaa artikkeleita ja blogipostauksia, jotka käsittelevät taloudellisia perusteita ja auttavat tekemään harkittuja päätöksiä.

Lue lisää »
NORDBANK
Logo